مذهبی | احکامی در رابطه با مسافت شرعی | احکام

مذهبی:(لطفا برای اطلاع از احکام دینی خود فقط به این مطالب اکتفا نکنید و به مرجع تقلید خود رجوع کنید)
این مطالب از پايگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيتاللهالعظمی سيدعلی خامنهای (مدظلهالعالی) در این پست قرار داده شده است.
احکام سفر
س۱۵٫ ابتدای مسافت شرعی کجاست؟ آیا از محلهای است که انسان در آنجا ساکن است یا از آخر شهر و روستا؟ و پایان مسافت شرعی كجاست؟ آیا ابتدای شهر است یا مكان و مقصد داخل شهر؟
ج) مسافت شرعی از آخر شهر مبدأ تا اول شهر مقصد محاسبه میشود.
س۱۶٫ با توجه به فتوای امام خمینی(ره) مبنی بر وجوب قصر نماز و افطار هنگام سفر به هشت فرسخی، اگر مقدار رفتن کمتر از چهار فرسخ باشد، ولی در بازگشت، به علت مشکلات راه و نبودن ماشین، مجبور به پیمودن مسافتی بیش از شش فرسخ شود، آیا باید نماز را شکسته خواند و روزه را افطار کرد؟
ج) اگر رفتن کمتر از چهار فرسخ باشد و مسير بازگشت هم به مقدار مسافت شرعی نباشد، نماز تمام و روزه صحيح است.
س۱۷٫ من از اهالی اصفهان هستم و مدتی است که در دانشگاهی در شاهین شهرکه از توابع اصفهان است مشغول به کارم، و فاصله بین اصفهان و شاهین شهر کمتر از مسافت شرعی (در حدود بیست کیلومتر) است، ولی تا دانشگاه که در اطراف شاهین شهر واقع شده، بیشتر از مسافت شرعی (در حدود بیست و پنج کیلومتر) است. با توجه به اینکه دانشگاه در شاهین شهر است و راه من از وسط شهر عبور میکند، ولی مقصد اصلی من دانشگاه است، آیا مسافر محسوب میشوم یا خیر؟
ج) اگر فاصله بين دو شهر کمتر از چهار فرسخ شرعی باشد، حکم سفر مترتّب نمیشود.
س۱۸٫ اگر شخصی برای چندین سال در چهار کیلومتری وطنش باشد و هر هفته به خانهاش برود، هنگامی که این شخص به محلی مسافرت کند که فاصله آن با وطنش بیست و پنج کیلومتر و با مکانی که چندین سال در آن درس خوانده است، بیست و دو کیلومتر است، نماز او چه حکمی دارد؟
ج) اگر از وطنش به آنجا مسافرت کند، نماز قصر است.
س۱۹٫ تقریباً پایان هر هفته، همسر و دو دخترم را برای تحصیل به مدرسهای در خارج از لندن میبرم؛ وطن من داخل لندن است؛ از خانه تا محدوده شهر لندن ۵/ ۷ مایل [تقریباً ۱۲ كیلومتر] است، ولی قبل از خارج شدن از محدوده شهر ۵/ ۱۳ مایل دیگر دور شهر میگردیم و سپس از محدوده شهر خارج میشویم، بعد از آن ۵/ ۴ مایل باید به سمت مقصد برویم و لذا از خانه تا محل مدرسه ۵/ ۲۵ مایل مسیر دارد. آیا نماز من در آنجا قصر است و یا باید احتیاطاً هم قصر و هم كامل بخوانم؟
ج) حرکت در داخل شهر لندن و يا خارج شهر در داخل محدوده ما بين شهر و حدّ ترخّص آن، جزو مسافت حساب نمیشود و مسافت ۵/ ۴ مايل از محدوده شهر تا مقصد، مقدار مسافت شرعی نيست؛ بنابراين نماز شما تمام است.
س۲۰٫ کسی که از محل سکونت خود به محل دیگری که کمتر از مسافت شرعی است، سفر کند و در خلال ایام هفته چندین بار از آن محل به محلههای دیگر برود، بهطوری که مجموع مسافت بیش از هشت فرسخ شود، چه وظیفهای دارد؟
ج) اگر هنگام خارج شدن از منزل قصد پيمودن مسافت شرعی را نداشته و فاصله بين مقصد اول و محلههای ديگر هم به مقدار مسافت شرعی نباشد، حکم مسافر را ندارد.
س۲۱٫ چه مقدار مسافتی را شخص در داخل شهر(محل زندگی) خود باید طی کند تا موجب افطار روزه شود؟
ج) رفت و آمد داخل شهر ـ هرچند خيلی بزرگ باشد ـ سفر شرعی محسوب نمیشود كه موجب شکستهشدن نماز و افطار روزه شود. سفری که حکم مزبور بر آن مترتب است، سفر از شهری به شهر ديگر است، در صورتی که مسافت آن به مقدار هشت فرسخ (۴۵ کيلومتر) هرچند به صورت رفت و برگشت باشد البته رفت آن نبايد کمتر از ۵/ ۲۲ کيلومتر باشد.
س۲۲٫ مسافری قصد رفتن به سه فرسخی را دارد، ولی از ابتدا در نظر دارد که در بین راه از راه فرعی برای انجام کار معیّنی به یک فرسخی برود و سپس به مسیر اصلی برگشته و به سفر خود ادامه دهد، نماز و روزه این مسافر چه حکمی دارد؟
ج) حکم مسافر را ندارد و ضميمه کردن مقدار راهی که با خروج از مسير اصلی و بازگشت به آن پيموده، برای تکميل مسافت شرعی کافی نيست.
س۲۳٫ اگر انسان به قصد رفتن به مکان معیّنی از شهر خود خارج شود و در آنجا به گردش بپردازد، آیا این گردش جزو مسافتی که از منزل پیموده، محسوب میشود؟
ج) گردش در مقصد جزو مسافت محسوب نمیشود.
احکامی در رابطه با مسافت شرعی
:: بازدید از این مطلب : 42
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0